,

PRAVNI SAVETNICI PROJEKTA NA STUDIJSKOJ TURI U BIH

Deo tima projekta besplatne pravne pomoći posetio je u sklopu studijske ture udruženja i državne institucije u Sarajevu i Banja Luci koje se bave pravnim problemima izbeglica, raseljemih lica i readmisanata.

Tokom studijske ture, koja je trajala od 24- 26. avgusta 2020. godine, tim od sedam eksperata projekta i tri predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju razmenio je iskustva sa udruženjima i institucijama koje rade na zaštiti imovniskih prava izbeglica, raseljenih lica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji, kao i reintegraciji izbeglica i raseljenih lica na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prva dva dana studijske ture projektni tim proveo je u Sarajevu, gde se sastao sa zamenikom direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava, dok su se treći dan u Banja Luci sastali sa predstavnicima Sekretarijat za izbegla i raseljena lica Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova. Studijska tura završena je sastankom sa predstavnicima organizacije za pružanje pravne pomoći „Vaše pravo“, koju finansira UNHCR.

Studijska tura u Bosni i Hercegovini treća je ovakva aktivnost u skopu projekta besplatne pravne pomoći. Predstavnici projekta, kao i Kancelarije za KiM i Komesartijata za izbeglice i migracije su tokom predhodne godine posetili Hrvatsku i Istambul