,

Predstavljen nacrt Izveštaja „Pravo povratnika na pravo“

Projekat Evropske unije „Pružanje pravne pomoći i informacija neophodnih za zaštotu i ostvarivanje prava intero raseljenih lica, izbeglica i povratnika“ organizovao je u četvrtak, 5. marta 2020. godine prezentaciju nacrta izveštaja „Pravo povratnika na pravo“ i panel diskusiju na temu problema sa kojima se povratnici susreću nakon povratka u Republiku Srbiju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Zoran Bojović otvorio je panel diskusiju pozdravljajući goste i predstavljajući dosadašnji rad projekta besplatne pravne pomoći i istakao da projekat daje odlične rezultate u pružanju pravne pomoći IRL, izbeglicama i povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji.

Ekspert za društvena pitanja i autor izveštaja Stevan Nikolić predstavio je strukturu i percepcije problema koji otežavaju proces inkluzije povratnika u sredine u koje su vraćeni iz zemalja Evropske unije, sa akcentom na one koji su vraćeni bez ličnih dokumenata i/ili nisu upisani u matične knjige rođenih i državljana.

Savetnik u Komecarijatu za izbeglice i migracije (KIRS) Dejan Milisavljević predstavio je mehanizme ove institucije za prhivat i pomoć ovoj kategoriji stanovništva, nakon čega su pravni savetnici na projektu Vladimir Mojsilović i Dragan Gavrilović i savetnik za readmisiju Ivana Adrejević predstavili su pravne probleme readmisanata i podršku koju im projekat pruža u rešavanju ovih problema. Kroz primere sa terena eksperti su okupljenima predstavili otežavajuće okolnosti pri pribavljanju dokumenata nakon u Republiku Srbiju.

Panel diskusiji su, pored predstavnika Kancelarije za KiM, KIRS-a i eksperata projekta, prisustvovali i predstavnici GIZ-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, socijalnih centara , kao i drugih organizacija i udruženja koja rade sa povratnicima na osnovu sporazuma o readmisiji, a u zaključku diskusije istaknuto je kako treba ojačati saradnju između državnih institucija i udruženja građana koja rade sa povratnicima, kako bi mi se na što efikasniji način pružila pomoć pri integraciji u svoje sredine.

Objavljivanje temaskih izveštaja jedna je od aktivnosti projekta besplatne pravne pomoći usmerena ka skretanju pažnje na pravne probleme ciljnih kategorija projekta i predlaganje mera za rešavanje ovih problema.