,

Predstavljen nacrt Izveštaja „Ekonomsko osnaživanje povratnika u Srbiju“

Projekat Evropske unije „Pružanje pravne pomoći i informacija neophodnih za zaštitu i ostvarivanje prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika“, čiji je korisnik Kancelarija za Kosovo i Metohiju, organizovao je u sredu, 24. juna 2020. godine prezentaciju nacrta izveštaja „Ekonomsko osnaživanje povratnika u Srbiju“ i panel diskusiju na temu uključivanja povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji u sredine u koje su vraćeni.

Aleš Zupan, autor izveštaja, predstavio je analizu nekoliko segmenata i pravaca u kojima je moguće tražiti uključivanje povratnika osnovu sporazuma o readmisiji. Uz jednaki pravni položaj na tržištu rada, pojedinci imaju mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja. Izveštaj pruža i pregled nekih od trenutnih mogućnosti kao i primera dobrih praksi iz Srbije i istražuje ulogu različitih institucija i zainteresovanih strana u tom procesu.

Skup je otvorila Jelena Rajčević, rukovodilac grupe za upravljanje IPA projektima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a osvrt na temu uticaja ekonomskog osnaživanja povratnika dali su i savetnik u KIRS-u Dejan Milisavljević, predsednik „Lige Roma“ Osman Balić i strčunjak za saradnju sa lokalnim zajednicama na projketu Maja Simeonovska.