,

ПРАВНИ САВЕТНИЦИ ПРОЈЕКТА НА СТУДИЈСКОЈ ТУРИ У БИХ

Део тима пројекта бесплатне правне помоћи посетио је у склопу студијске туре удружења и државне институције у Сарајеву и Бања Луци које се баве правним проблемима избеглица, расељемих лица и реадмисаната.

Током студијске туре, која је трајала од 24- 26. августа 2020. године, тим од седам експерата пројекта и три представника Канцеларије за Косово и Метохију разменио је искуства са удружењима и институцијама које раде на заштити имовниских права избеглица, расељених лица и повратника на основу споразума о реадмисији, као и реинтеграцији избеглица и расељених лица на територији Босне и Херцеговине.

Прва два дана студијске туре пројектни тим провео је у Сарајеву, где се састао са замеником директора Међународне организације за миграције (ИОМ) и представницима Министарства за људска права, док су се трећи дан у Бања Луци састали са представницима Секретаријат за избегла и расељена лица Републике Српске и Министарства унутрашњих послова. Студијска тура завршена је састанком са представницима организације за пружање правне помоћи „Ваше право“, коју финансира УНХЦР.

Студијска тура у Босни и Херцеговини трећа је оваква активност у скопу пројекта бесплатне правне помоћи. Представници пројекта, као и Канцеларије за КиМ и Комесартијата за избеглице и миграције су током предходне године посетили Хрватску и Истамбул.