,

ОКРУГЛИ СТО ЗА РЕАДМИСАНТЕ У ПИРОТУ

У Пироту је 16. децембра 2019. године у организацији Удружења грађана „Зора“ из Бабушнице одржан округли сто посвећен проблемима са којима се сусрећу повратници по основу споразума о реадмисији, интерно расељена лица и избеглице.

Састанку су присуствали координаторка за Ромска питања и председница удружења грађана “Тернипе” из Пирота Радмила Нешић, председница удружења грађана “Зора” Данијела Ђорђевић, преставници удружења ‘’Цикани’’ и ‘’Ромско срце’’ и месне заједнице Расадник, као и велики број реадмисаната заинтересованих за рад и мандат пројекта пружања бесплатне правне помоћи. На овом скупу пројекат бесплатне правне помоћи представљали су правни саветници нишке канцеларије Владана Савић и Драган Гавриловић и саветник за реадмисију Ивана Адрејевић.

Председница удружења “Зора” отворила је скуп напомињући да је на територији Општине Пирот према евиденцији Комесаријата за избеглице и миграције регистровано 110 повратника који је потреба помоћ при остваривању права на социјалну помоћ, здравствено осигурање, образовање, рад И прибављање докумената, а према незваничним проценама тај број је и већи јер многи повратници нису регистровани у Комесаријату.

Представници пројекта су окупљенима представили активности пројекта усмерене на решавање правних проблема циљних група, са акцентом на реадмисанте, као и резулатате које је пројекат до сада остварио на пољу заштите права угрожених.

Овом приликом потписан је и споразум о сарадњи између пројекта и УГ “Зора”, која ће пројекту омогућити да дође до што већег броја реадмисаната којима је потребна правна помоћ, а члановима удружења пружити стручну подршку.