,

ОКРУГЛИ СТО ЗА РЕАДМИСАНТЕ У ВЛАДИЧИНОМ ХАНУ

Пројекат бесплатне правне помоћи и удружење грађана „Удружење Рома Интелектуалаца“ (УРИ) организовали су 22. августа 2019. године у Владичином Хану округли сто посвећен најчешћим питањима и изазовима са којима се сусрећу повратници по основу споразума о реадмсији.

Јануш Куртић, председник удружења, истакао је током овог састанка да је на подручју Општине Владичин Хан регистровано 343 захтева реадмисаната којима је потребна правна помоћ у остваривању права на социјалну новчану помоћ, дечији додатак, легализацију и озакоњење објеката, као и лична доцумента.

Представници пројекта, експерт за реадмисију Ивана Андрејевић и правни саветник Александра Ордић, представиле су овом приликом пројекат и асистенцију коју пројекат пружа реадмисантима и разговарале са седам реадмисаната којима је потреба правна помоћ за прибављање докумената, добијање држављанства и подношење молби релевантним институцијама.

На округлом столу, коме су поред представника пројекта и удружења присустовали и Марко Младеновић, члан Општинског већа и активисти пројектног тима УРИ, озваничена је и сарадња пројекта бесплатне правне помоћи са УРИ како би овај вид помоћи био доступан свим реадмисантима на подручју Владичиног Хана.