,

ОДРЖАНА ДРУГА ПО РЕДУ ОБУКА ЗА ПРАВНИКЕ НА ПРОЈЕКТУ

Поред пружања правне пoмоћи, један од циљева пројекта бесплатне правне помоћи је и преношење знања и практичних искустава, како би се проширила мрежа стручних лица за решавање правних проблема избеглица, интерно расељених лица (ИРЛ) и повратника на основу споразума о реадмисији, па се у склопу пројекта организују обуке за правне службеника и млађе правне саветнике.

У циљу јачања капацитета и стварање одржвог механизма за решавање правних проблема интерно расаљених лица (ИРЛ), избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији, пројекат бесплатне правне помоћи је з Краљеву је 24. и 25. октобра 2019. одржао другу обуку за правне службенике и млађе правне саветнике.

Директор пројекта Радош Дабетић отворио је обуку поздравивши полазнике и подсетивши их на значаја ових тренинга за јачање капацитета пројекта. Правни саветници на Миа Фукуда Софијанић и Владимир Мојсиловић су у првом делу тренинга одржали по два предавања на теме међународне регулативе примењиве на ИРЛ, избеглице и повратнике, међународне организације и организације ЕУ за заштиту људских права, међународног кривичног права, са посебним освртом на међународно кривично правосуђе и регулативе за успостављање мандата КФОР-а и УНМИК-а на КиМ-у, као и рада ЕУЛЕКС-а на КиМ-у и Устав који се примењује на КиМ-у и рад Уставног суда у Приштини.

Пројекат бесплатне правне помоћи је прву овакву обуку одржао у јуну 2019. године на Златибору, а до краја пројекта биће одржано још најмање четири оваква тренинга.