,

EВРОПСКА УНИЈА НАСТАВЉА ДА ПРУЖА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА, ИЗБЕГЛИЦАМА И ПОВРАТНИЦИМА НА ОСНОВУ СПОРАЗУМА О РЕАДМИСИЈИ

На уводној инфо-сесији пројекта, одржаној данас у Београду, представљен је наставак сарадње Владе Републике Србије и Европске уније (ЕУ) на пољу заштите основних људских права интерно расељених лица (ИРЛ), избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији. ЕУ ће наставити да обезбеђује бесплатну правну помоћ кроз заједнички пројекат “Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника”.

Наредне две године ИРЛ, избеглице и повратници имаће адекватан приступ информацијама и ефикасну бесплатну правну помоћ како би остварили права која су им током предхоне две деценије била ускраћена. Бесплатана правна помоћ укључиваће и заступање пред судовима у местма порекла ИРЛ на Косову и Метохији, која ће, уз помоћ пројекта, имати прилику да поврате незаконито заузету или оштећену и уништену имовину, као и да остваре друга ускраћена права.

Тим који спроводи пројекат је на инфо-сесији представио пројектне активности и резултате које ће пројекат тежити да оствари током наредне две године, наглашавајући кључне правне услуге које ће пружати угроженим групама. На скупу се, у присуству представника Делегације ЕУ у Србији, Канцеларије за Косово и Метохију, Комесаријата за избеглице и мигарције, УНХЦР-а, удружења грађана које раде са циљним групацијама пројекта и правних саветника пројекта, расправљало о главним изазовима и приступу пружања правне помоћи угроженима. Како овај пројекат представља наставак низа пројеката, истакнути су резултати постигнути од почетка спровођења ове врсте помоћи: отворено је преко 7.400 предмета, 2.326 покренутих имовинских поступака пред основним судовима на КиМ, 2.074 покренутих предмета за остваривање права из радног односа пред Привременом институцијом самоуправе у Приштини Косовком агенцијом за приватизацију и 870.000 евра исплаћених као накнаде од приватизација друштвених предузећа.

Адвокати и правни саветници ангажовани на пројекту расподељени су у шест пројектних канцеларија и на располагању су грађанима који имају статус интерно расељених лица, избеглица или повратника на основу споразума о реадмисији како би им пружили подршку у остваривању основних људских права. Бесплатан телефонски број 0800 108 208 је активан радним данима за пружање информација о правној помоћи и заказивање састанака са правним саветницима.

Пројекат је почео са радом у новембру 2019. године као наставак низа пројеката бесплатне правне помоћи које Канцеларија за Косово и Метхоји спроводи уз финанскијску подршку Европске уније, који имплементира конзорцијум предвођен Европском консалтинг групом.