,

ТИМ ПРОЈЕКТА БЕСПЛАТНЕ ПРАВНЕ ПОМОЋИ У ТУРСКОЈ

У циљу размене искустава у збрињавању избеглих лица и упозвања са функционисањем бесплатне правне помоћи за ову угрожену групацију, пројекат бесплатне правне помоћи организовао је студијску туру у Турској. Тура, која је одржана од 30. септембра до 4. октобра 2019. у сарадњи са локалним експертом, укључила је посете општинама и удружењима која раде са изгбелим лицима, као и центрима за прихват ових лица.

Први дан студијске туре тим бесплатне правне помоћи угостила је Међународна организација плавог месеца- ИБЦ“ која је дала преглед кризне ситуација са сиријским избеглицама у Турској са акцентом на правну помоћ за њих, изазове и проблеме приликом изграђивање послератних заједница као и основих хумантираних стандарда. Тим је посетио Општину Кучукучекменце, хуманитарни центар у овој општини, Мармара урбани форум, општину Султанбејли и центар за избгелице у овој општини.

Петнесточлани тим студијке туре, предвођен Кључним експертом за правна питања пројекта Зораном Поповићем, чинило је осам правних експерата пројекта бесплатне правне помоћи, пет представник Канцеларије за Косово и Метохију и два представника Комесаријата за избеглице и миграције Владе Републике Србије.

Ова студијска тура друга је по реду коју пројекат Европске уније „Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника“ организије за своје правне експерте. У мају ове године четрнеаст представника пројекта и Канцеларије за Косово и Метохију се током петодневне туре по Хрватској упознао са локланим механизом правне помоћи и радом организација које ту помоћ пружају угроженима.