Београд, 25.09.2018.

Пројекат бесплатне правне помоћи представио последњи тематски извештај

Пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, организовао је у уторак, 25. септембра 2018. године, презентацију нацрта Извештаја „Последице преноса надлежности са ЕУЛЕКС-а на локалне институције“.

Басил Хенри, аутор Извештаја и независни експерт за друштвена питања, представио је Извештај који даје преглед улоге и утуцаја ЕУЛЕКС-a, као и последице измењеног мандата и преноса надлежности са ЕУЛЕКС-a на локалне институције на Косову и Метохији.

Скуп, коме су присуствовали представници УНХЦР-а, ОЕБС-а, Комесаријата за избеглице и миграције, Канцеларије за Косово и Меотхију и релеватних удружења, отворио је кључни експерт пројекта Зоран Поповић. Поред виших правних саветника на пројекту Владимира Мојсиловића и Јасмине Жупањац, који су кроз примере на терену указали на значај ЕУЛЕКС-а на КиМ, присутнима се обратио и шеф групе за правосуђе Канцеларије за КиМ Игор Поповић

Тематски извештај „Последице преноса надлежности са ЕУЛЕКС-а на локалне иституције“ последњи је тематских извештај који је актуелни пројекат бесплатне правне помоћи представио. За време мандата овог пројекта, израђено је и представљено укупно девет тематских извештаја који се осврућу на дугогодишње проблеме расељених Срба са Косова и Метохије и инситутционалне препреке које им стоје на путу ка остваривaњу основих људских права.