,

ПРЕДСТАВЉЕН ТЕМАТСКИ ИЗВЕШТАЈ О ПРАВНИМ ПРОБЛЕМИМА И СТАТУСУ ИЗБЕГЛИЦА

Тематски извештај „Избеглице- правна помоћ на путу трајног решавања и остваривања права“ представили смо у оквиру панел дискусије коју смо организовали 3. новембра 2021. године у Београду.

Скуп је отворио помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић, истичући значај рада пројекта у оснаживању циљних групација. Пројектни стручњак за сарадњу са локланим зајеницама и аутор извештаја Маја Симеоновска представила је анализу најчешћих правних проблема избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, као и могућа решења која би могла да омогуће њихову интеграцију и остваривање основних људских права.

Једна од панелиста била је Ружица Банда, представница мисије ОЕБА-а у Србији, која је представила Регионални програм стамбеног збрињавања и резултате које је програм остварио до сада.

„Чињеница је да се избеглице налазе у једној земљи, а своја права потражују у другој или морају прибавити релевантне доказе како би имали приступ правима у земљи у коју се интегришу. То подразумева праћење развоја правног система у земљама у окружењу. С обзиром да се најчешће ради о угроженим групама, то није могуће, а немају ни правно образовање да то сами испрате. Тако да је правна помоћ и даље неопходна нарочито у смислу информисања корисника о томе како да остваре своја права и који су надлежни органи како у Србији тако и у земљама порекла, као и за прибављање потребне документације”, овом приликом изјавила је Ружица Банда.

Присутнима се обратио и виши саветник за развој капацитета пројекта Драган Гавриловић, који је дао конкретне примере са терена са којима се правни тим пројекта сусретао.

Поред представника пројекта и Канцеларије за Косово и Метохију, скупу су присуствовали и представници удружења избеглица, УНЦР-а и Екуменске хуманитарне организације (ЕХО).

Тематски извештаји спадају у активности пројектног тима и спољних сарадника који се баве заштитом људских и својинских права интерно расељених лица са КиМ, избеглица и повратника по основу споразума о реадмисији. Ови извештаји, који имају за циљ да баце светло на неке од најучесталијих проблема циљних групација пројекта и изнесу потенцијала решења, редовно се разматрају на тематским радним групама- панел дисускијама.

Тематски извештај „Избеглице- правна помоћ на путу трајног решавања и остваривања права“ можете погледати на ОВДЕ.