Београд, 19.02.2018.

Представљен нацрт Извештаја „Приступ правди“

Пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, организовао је у понедељак, 19. фебруара 2018. године презентацију нацрта извештаја „Приступ правди“ и панел дискусију на тему могућности интерно расељених лица да помоћу доступних механизама правосуђа на КиМ остваре основна људска права.

Немања Илић, експерт за друштвена питања, представио је Извештај који се бави суштинским проблемима који се везују за право на приступ правди на територији Косова и Метохије, како у свом ужем облику, које се односи на права на изношење „предмета пред суд“, тако и другим појавним облицима у којима се јавља право на приступ правди.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић отворио је панел дискусију поздрављајући госте и истичући да приступ правди, као основно људско право, мора бити доступан свима. Бојовић је такође представио и досадашње резултате пројекта у пружању бесплатне правне помоћи угроженим групацијама.

Присутнима се обратио и Игор Поповић, руководилац Групе за правна питања у Канцеларији за Косово и Метохију, наводећи механизме правосуђа који су доступни неалбанском становништву на КиМ и како су се кроз примере они показали неефикасним у остваривању основних људских права угоржених.

Правни саветници на пројекту Жарко Гајић, Властимир Петровић и Зоран Поповић представили су своја искуства са судским и квазисудским органима на КиМ и препреке са којима се свакоднeвно сусрећу заступајући интерно расељена лица пред овима органима.

У закључку дискусије истакнуто је да постоје нове тенденције у пракси Европског суда за људска права које бацају потпуно ново светло на питање могућности подношења тужбе за накнаду штете Европском суду за људска права од стране лица која су претрпела повреду људских права на простору Косова и Метохије.

Значај теме петог по реду извештаја и панел дискусије у оквиру актуелног пројекта бесплатне правне помоћи интерно расељеним лицима, избеглицама и повратницима на основу споразума о реадмисији, огледа се у чињеници да се приступ правди квалификује као фундаментално право у оквиру људских права, којима Европска унија посвећује посебну пажњу. У овој панел дискусији, поред представника Канцеларије за Косово и Метохију и пројекта, учествовали су и представници Мисије ОЕБС на КиМ, УНМИК-а, Комесаријата за избеглице и миграције и удружења ИРЛ „Свети Спас“