,

Представљен нацрт Извештаја „Право повратника на право“

Пројекат Европске уније „Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштоту и остваривање права интеро расељених лица, избеглица и повратника“ организовао је у четвртак, 5. марта 2020. године презентацију нацрта извештаја „Право повратника на право“ и панел дискусију на тему проблема са којима се повратници сусрећу након повратка у Републику Србију.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију др Зоран Бојовић отворио је панел дискусију поздрављајући госте и представљајући досадашњи рад пројекта бесплатне правне помоћи и истакао да пројекат даје одличне резултате у пружању правне помоћи ИРЛ, избеглицама и повратницима по основу споразума о реадмисији.

Експерт за друштвена питања и аутор извештаја Стеван Николић представио je структуру и перцепције проблема који отежавају процес инклузије повратника у средине у које су враћени из земаља Европске уније, са акцентом на оне који су враћени без личних докумената и/или нису уписани у матичне књиге рођених и држављана.

Саветник у Комецаријату за избеглице и миграције (КИРС) Дејан Милисављевић представио је механизме ове институције за прхиват и помоћ овој категорији становништва, након чега су правни саветници на пројекту Владимир Мојсиловић и Драган Гавриловић и саветник за реадмисију Ивана Адрејевић представили су правне проблеме реадмисаната и подршку коју им пројекат пружа у решавању ових проблема. Кроз примере са терена експерти су окупљенима представили отежавајуће околности при прибављању докумената након у Републику Србију.

Панел дискусији су, поред представника Канцеларије за КиМ, КИРС-а и експерата пројекта, присуствовали и представници ГИЗ-а, Министарства унутрашњих послова, социјалних центара , као и других организација и удружења која раде са повратницима на основу споразума о реадмисији, а у закључку дискусије истакнуто је како треба ојачати сарадњу између државних институција и удружења грађана која раде са повратницима, како би им се на што ефикаснији начин пружила помоћ при интеграцији у своје средине.

Објављивање темаских извештаја једна је од активности пројекта бесплатне правне помоћи усмерена ка скретању пажње на правне проблеме циљних категорија пројекта и предлагање мера за решавање ових проблема.