Београд, 21.06.2018.

Представљен нацрт Извештаја „Насилан прекид радног односа“

Пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, организовао је у четвртак, 21. јуна 2018. године, презентацију нацрта Извештаја и панел дискусију на тему „Насилан прекид радног односа“.

Аутор Извештаја о преварним имовинским трансакцијама, независни експерт за друштвена питања Мери Волш, представила је Извештај који сагледава случајеве запослених у друштвеним и државним предузећима на Косову и Метохији који су, услед сукоба насталих на КиМ, били приморани да напусте своја радна места.

Поред виших правних саветника на пројекту, који су кроз примере са терена указали на недостатак правног оквира којим би се обезбедило остваривање основних људских права Срба и других припадника неалбанске националности који су били проморани да напусте своја радна места, присутнима су се обратили и помоћник директора Канцеларије за КиМ Зоран Бојовић и руководилац Групе за правосуђе Канцеларије за КиМ Игор Поповић.

У закључку панел дисукусије истакнуто је да би и наредни пројекти требало да улажу напоре да се успостави систем који ће омогућити ИРЛ да оставре основна људска права.