,

ПОЧИЊЕ НОВИ СЕРИЈАЛ “ПРАВО НА СУТРА”

Прихват особа враћених на основу споразума о реадмисији, за Србију не представља само обавезу према Европској унији и другим државама потписницама, већ је и читав низ активности како би се тим људима обезбедило ПРАВО на ПРАВО – једнак третман и положај какав имају сви градјани Републике Србије, и трајна, одржива решења за њихову егзистенцију и пуну реинтеграцију.

Први корак подршке је пружање информација о правним и административним процедурама, неопходним за остваривање права у домену здравствене и социјалне заштите и права на рад, а најчешћи проблем који реадмисанти имају по повратку у Србију, је недостатак личних докумената .Неки од њих чак нису ни уписани у матичне књиге родјених и држављана. Пројекат бесплатне правне помоћи, који финансира Европска унија, олакшава им решавање ових првих проблема са којима се суочавају – правни тимови пројекта помажу и заступају реадмисанте у поступцима уписа у матичне књиге, пријаве пребивалишта и прибављање личних докумената.

О проблемима повратника, подршци коју им пружају државне институције, локалне самоуправе ,партнерска удружења и невладине организације, говоре емисије другог серијала „Право на сутра специјал“ , посвећене реадмисантима. Прва епизода овог серијала емитоваће се 19. јануара 2021. године у 17.25 на другом каналу РТС.