,

ОТВОРЕНА ВРАТА У СМЕДЕРЕВУ

За интерно расељена лица, избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине и повратнике на основу споразума о реадмисији у Смедереву пројекат бесплатне правне помоћи одржао је 29. марта 2022. године отворена врата на којима су представљени механизми подршке коју пројекта пружа овима категоријама грађана.

Oвом приликом тим пројекта, који су чинили виши правни саветник Владимир Мојсиловић и млађи правни саветник Слободан Миловановић, представио је присутнима мандат пројекта и врсте асистанеција које су оквиру пројекта доступне.

Након презентације, тим је одржао девет индивидуалних састанака са присутнима који имају правне проблеме који су у оквиру мандата пројекта. Међу потенцијалним корисницима било је седам интерно расељених лица и две избеглице из Хрватске и БиХ, а правни проблеми углавном су се тицали имовине на Косову и Метохији, остваривања пензије и прибављања документације из места порекла.

Отворена врата у Смедереву организована су уз подршку локалног повереника за избеглице и миграције. Ово су пета по реду отворена врата која пројектни тим организује у општинама са већим бројем интерно расељених, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији, а у циљу информисања ових циљних група о њиховим правима и доступној помоћи приликом остваривања тих права.