,

Отворена врата за реадмисанте у Владичином Хану

У сарадњи са удружењем грађана „Удружење Рома интелектуалаца“, пројекат бесплатне правне помоћи огранизовао је 27. маја 2020. године Отворена врата за повратнике на основу споразума о реадмисији на територији Општине Владичин Хан.

Скуп је отворио руководилац за правна питања пројекта Зоран Поповић пожелевиши добродошлицу пристунима, након чега су стручњак за реадмисију Ивана Адрејевић и правни саветник Александра Ордић представиле мандат и активности пројекта и објасниле правне проблеме са којиме се ова групација суочава и како пројекат може да им помогне у решавању тих проблема. Овом приликом, присутнима се обратио и председник удружења Јануш Куртић истичићи значај решавања проблема прибављања основних личних докумената, као и правовремено пружање релеватних информација онима који су враћени из земаља Европске уније (ЕУ) у Републику Србију (РС) без личних докумената, позвања система РС, који често нису ни уписани у матечне књиге РС и не говоре српски језик.

Након обраћања, правни саветник Александра Ордић одржала је састанке са шест нових потенцијалних корисника пројекта, као и са три корисника пројеката чији поступци су у току.

Пројекат бесплатне правне помоћи организовао је у предходном периоду два оваква скупа, у Србобрану и Беочину, а у плану је организовање отворених врата и у другим општинама широм Србије у којима је процењено да станује већ број интеро расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији.