Београд, 16.08.2017.

ОДОБРЕН ТЕМАТСКИ ИЗВЕШТАЈ “УНИШТЕНА И ОШТЕЋЕНА ИМОВИНА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ”

На интернет страницу пројекта Европске уније “Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији” постављен је тематски извештај „Уништена и оштећена имовина интерно расељених лица са Косова и Метохије“.

Извештај, који је написао експерт за правна и друштвена питања Бранислав Ристић, обрађује значај проблема расељених лица са Косова и Метохије којима је оштећена или уништена имовина као последица конфликта или бесправне узурпације имовине. У извештају се наводе околности у којима су штете настале, проблеми при компензацији штете, институционалне препреке, као и конкретни примери материјалне и нематеријалне штете нанасене неалбанском становништву на КиМ за време и након конфликта.

Нацрт овог извештаја представљен је на тематској радној групи одржаној 05. јуна 2017. године, којој су, пред правних експерата пројекта присуствали и представници релевантних инситуција и организација које раде са ИРЛ са Косова и Метохије.

Тематски извештаји који се фокусирају на проблеме интерно расељених лица са Косова и Метохије и заштите њихових основних људских права део су активности пројекта које имају за циљ да дефинишу проблеме угрожених гурпација и предложе евентуална решења.

Извештај можете прочитати овде: Тематски извештај на тему “Уништена и оштећена имовина интерно расељених лица са Косова и Метохије”