Владимировац, 17.07.2017.

Мобилни тим пројекта бесплатне правне помоћи посетио Владимировац

Мобилни тимови пројекта настављају да обилазе интерно расељена лица на територији Србије у циљу што ефикаснијег пружања бесплатне правне помоћи. Ове недеље млађи правни саветник Маја Лакушић и приправници Ђорђе Попић и Слободан Миловановић састали су се у Владимировцу, општина Алибунар, са осам интерно расељених лица са Косова и Метохије, који имају имовинско-правне проблеме, а због здравствених или финансијских разлога нису у могућности да посете најближу канцеларију пројекта.

Правници су, у кућној посети ИРЛ из села Граце, општина Вучитрн, утврдили правни проблем у вези са узурпираним земљиштем на Косову и Метохији. За клијента је попуњена апликација и преузета је документација неопходна за покретање поступка.

Истог дана мобилни тим се састао са седморо ИРЛ у просторијама Месне заједнице Владимировац. За пет странака утврђено је да постоје имовинско-правни проблеми на КиМ, два случаја незаконите узурпације имовине, два захтева за накнаду штете и једно утврђивање права власништва над имовином. Тим је за њих попунио захтеве за пружање бесплатне правне помоћи и прикупио неопходну документацију.

За две странке је установљено да правни проблем није у мандату пројекта и за њих није попуњен захтев за пружање правне помоћи. Добили су правни савет на лицу места.

Теренска посета општини Владимировац спроведена ја у сарадњи са повереником за избеглице и миграције за општину Алибунар и део је редовних активности пројекта Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“.