Београд, 25.01.2018.

Дочек повратника на аеродрому “Никола Тесла”

Мобилни тим пројекта, који пружа бесплатну правну помоћ интерно расељеним лицима, избеглицама и повратницима на основу споразума о реадмисији, дочекао је у четвртак, 25. јануара, групу од више од 50 повратника у Канцеларији за реадмисију на аеродрому “Никола Тесла”. Након административне процедуре пријема, правни тим пројекта упознао је повратнике са могућностима остваривања права у Републици Србији и подршком пројекта бесплатне правне помоћи.

Старији правни саветник Владимир Мојсиловић и приправник Слободан Миловановић упутили су повратнике у поступак повратка. Међу путницима, које су дочекали на аеродрому, била су лица која поседују личне исправе, важеће путне исправе и идентификационе документе, али и особе које су нелегално боравиле на територији Немачке, која је потписница Споразума о реадмисији. Потенцијалним клијентима пројекта указано је на важност регистрације у Канцеларији за реадмисију као предуслов остваривања права на издавање личних докумената, социјално и здравствено осигурање, образовање и сл.

“Улога пројекта бесплатне правне помоћи је да повратницима олакша регистрацију у систем, подршком у прибављању личних докумената”, објаснио је сврху дочека повратника на аеродрому Владимир Мојсиловић.

Директор пројекта Радош Дабетић је рекао да се пројекат, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, спроводи захваљујући средствима Европске уније. “У прилици смо да пружимо правну подршку бесплатно, не излажући клијенте превише, не питајући их за њихову историју, што нам омогућава да брзо стекнемо поверење“, рекао је Дабетић наглашавајући важност међусобног поверења. Он је истакао и да је један од механизама помоћи и ангажовање експерата који су припадници националних мањина, као и сарадња са удружењима грађана који се баве људским и мањинским правима, што олакшава комуникацију са повратницима на основу споразума о реадмисији.

Повратницима су подељени информативни материјалима на српском и ромском језику, а екипа РТС је направила репортажу о дочеку повратника, који је организован у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије. Прилог можете погледати овде.