Нови Сад , 27.11.2017.

Тим бесплатне правне помоћи у Новом Саду

Млађи правни саветник Миа Фукуда Софијанић и приправници Сања Микић и Адриан Хаџи-Булић разговарали су 27. новембра 2017. године у Новом Саду са десет интерно расељених лица са Косова и Метохије и повратника на основу споразума о реадмисији који, због здравствених и финансијских околности, нису били у могућности да своје захтеве за бесплатном правном помоћи лично предају у једној од канцеларија пројекта.

У канцеларији повереника за избеглице и миграције у Новом Саду, трочлани мобилни тим састао се са две странке, од којих је за једну, ИРЛ са Косова и Метохије, установљено да нема правни проблем, а за другу да нема статус расељеног лица. Њима је дат савет на лицу места, али није попуњен захтев за пружање правне помоћи.

Након састанка у повереништву, тим се у неформалном насељу Велики Рит састао са пет интерно расељених лица ромске националности који имају нерешене имовинско-правне проблеме на КиМ. Тим је попунио три захтева за пружање бесплатне правне помоћи и преузео расположиву документацију.

Након посете Великом Риту, мобилни тим се у насељу Адице састао са једним повратником по основу споразума о реадмисији којем је потребна правна помоћ за пријављивање пребивалишта. Три лица, која су се такође обратила тиму бесплатне правне помоћи, упућена су на друге организације које им могу помоћи.

Медији у Новом Саду били су заинтересовани да прошире информацију о бесплатној правној помоћи и обавесте грађане на који начин могу да се обрате пројекту. Млађи правни саветник Миа Фукуда Софијанић дала је изјаву за Радио Нови Сад, снимак можете послушати овде и разговарала са репортером Радио телевизије Војводина, прилог можете погледати овде.