Београд, 30.06.2017.

Представљен нацрт Извештаја „Преварне имовинске трансакције на Косову и Метохији“

Пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, организовао је у петак, 30. јуна 2017. године, презентацију нацрта Извештаја „Преварне имовинске трансакције на Косову и Метохији“ и панел дискусију на тему утицаја преварних трансакција на интерно расељена лица са Косова и Метохије.

Аутор Извештаја о преварним имовинским трансакцијама, независни експерт за друштвена питања Мери Волш, представила је налазе Извештаја, главне институционалне препреке за решавање случајева и препоруке које се углавном односе на повећање капацитета за примену међународних стандарда на отворене случајеве.

У уводном обраћању окупљенима, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић истакао је да је пројекат бесплатне правне помоћи готово једини инструмент који омогућава интерно расељеним лицима са Косова и Метохије, који су жртве преварних трансакција, да заштите своја права.

Руководилац групе за правосуђе ККиМ Игор Поповић рекао је да и након 18 година од окончања сукоба заштита имовинских права представља велико нерешено питање и истакао да овај Извештај представља обједињени увид у стварно стање проблема у остваривању имовинских и других права интерно расељених лица на Косову и Метохији.

Правни саветници на пројекту Јасмина Жупањац, Василије Арсић и Жарко Гајић представили су случајеве са којима се свакодневно срећу на терену, заступајући ИРЛ пред судовима. Сви панелисти и представници релевантних институција који су се укључили у дискусију сложили су се да је укључивање међународне заједнице у питања заштите имовинских права ИРЛ од изузетног значаја, као и важност континуиране доступности бесплатне правне помоћи која се пружа ИРЛ реализацијом оваквих пројеката у циљу решавања многобројних отворених случајева.

Извештај о преварним трансакцијама је други у низу извештаја које пројекат бесплатне правне помоћи презентује у циљу бољег и систематичнијег сагледавања целокупног процеса заштите имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника по реадмисији. Овај скуп је, као и претходни, окупио представнике УНХЦР-а, Данског савета за избеглице, Свети спас, Божур и корисника пројекта ККиМ.