Београд, 28.11.2017.

Представљен нацрт Извештаја о стратешком нормативном оквиру за регулисање имовинских питања на Косову*

Пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, чији је корисник Канцеларија за Косово и Метохију, организовао је у уторак, 28. новембра 2017. године презентацију нацрта извештаја о стратешком нормативном оквиру за регулисање имовинских права на Косову* и панел дискусију на тему утицаја и последица примене Стратегије о имовинским правима.

Александар Радовановић, експерт за друштвена питања и аутор извештаја, представио je структуру и перцепције проблема и понуђених решења које нуди Стратегија из перспективе припадника српске и других неалбанских заједница чија су имовинска права угрожена.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић отворио је панел дискусију поздрављајући госте и представљајући досадашњи рад пројекта бесплатне правне помоћи и истакао да пројекат даје одличне резултате у пружању правне помоћи ИРЛ, избеглицама и повратницима по основу споразума о реадмисији.

Правни саветници на пројекту Василије Арсић, Дејан Васић и Зоран Поповић представили су кроз примере са терена како су претходна законска решења утицала на исходе нерешених имовинско-правних питања ИРЛ са Косова и Метохије. Панелисти су се у закључку дискусије сложили да ће узмање стратегије у обзир при доношењу закона довести до легализације тренутног стања до кога се дошло силом и опструкцијом спровођења одлука, макар када је у питању имовина ИРЛ.

Руководилац Групе за правна питања у Канцеларији за Косово и Метохију је изјавио да се наведеном Стратегијом која је непотпуна и парцијална, не могу отклонити последице масовног узурпирања приватне имовине Срба и неалбанаца, али и државне, друштвене и компанијске имовине и имовине СПЦ на Косову и Метохији. Наведена Статегија је заправо само покушај легализације таквог стања.

Извештај о стратешком нормативном оквиру за регулисање имовинских права на Косову* је четврти извештај који пројекат бесплатне правне помоћи презентује у циљу бољег и систематичнијег сагледавања целокупног процеса заштите имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника по реадмисији. Овој дискусији су, поред представника Канцеларије за КиМ и експерата пројекта, присуствовали и представници Уједињених нација, Комесаријата за избеглице и миграције, Данског савета за избеглице и невладиних организација које раде са интерно расељеним лицима.

 

 

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији независности Косова