Гаџин Хан, 03.08.2017.

ПРАВНИ ТИМ НИШКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ У ГАЏИНОМ ХАНУ

Део пројектног тима, задужен за организацију мобилних посета потенцијалним корисницима пројекта бесплатне правне помоћи, у сарадњи са локалним повереништвом за избеглице и миграције у Гаџином Хану, организовао је 3. августа 2017. године у просторијама Црвеног крста, састанак интерно расељених лица са Косова и Метохије и правног тима нишке канцеларије.

Млађи правни саветник Владана Савић и приправник Миљана Ђорђевић разговарале су странкама, које воде порекло из Грачанице и Пећи, о имовинско-правним проблемима и другим правним проблемима са којима се суочавају расељени, прикупиле неопходну документацију за формирање или допуну предмета и дале правне савете на лицу места.

Имале су прилику да разговарају са ИРЛ из Пећи који правду пред судом тражи већ пуних 13 година, када је поднео тужбу за накнаду штете Општинском суду у Пећи, али још увек није добио повратну информацију о покретању поступка. До сада се није обраћао пројекту за бесплатну правну помоћ, иако има потребу за покретањем и оставинског поступка у вези са имовином у Пећи. Правни тим је преузео документацију од клијента и евидентирао ИРЛ као корисника којег ће пројекат заступати у будућим процесима.

Поред нових клијената, који имају нерешене имовинско-правне проблеме, састале су се и са странком, која је корисник бесплатне правне помоћи ради допуне документације у предмету који води један од наших правних тимова, а односи се на радни спор.

Правни тим нишке канцеларије је био и у једној кућној посети, клијенту који због здравственог стања није могао да дође ни до просторија Црвеног крста у Гаџином Хану. Клијент је већ користио услуге бесплатне правне помоћи током претходног пројекта, а због наставка заступања у поступку који се води због узурпације земљишта на Косову и Метохији, била је потребна допуна документације.

Поред интерно расељених лица са КиМ, у општини Гаџин Хан живи и велики број избеглица тако да ће, у скоријој будућности, тим нишке канцеларије поново посетити ово место.