Београд, 06-09.06.2017.

НАСТАВАК ОБУКЕ АДВОКАТСКИХ ПРИПРАВНИКА

Четврти тренинг адвокатских приправника, ангажованих на пројекту бесплатне правне помоћи, одржан је од 6. до 9. јуна 2017. године у Београду. Првог дана обуке приправници су имали прилику да чују презентацију представника Комесаријата за избеглице и миграције који је, у сарадњи са правним саветницима пројекта, говорио о статусу и пријему повратника на основу споразума о реадмисији. Полазници тренинга су се детаљније информисали о најчешћим изазовима са којима се повратници сусрећу, а акценат је био на механизмима доступне бесплатне правне помоћи овој циљној групи пројекта.

Током преостала три дана, приправници су имали прилику да се упознају са радом привремене институције Уставног суда у Приштини на пољу имовинских права, као и са применом међународних норми и стандарда у парничним поступцима пред судовима на Косову и Метохији и активности Хашке конференције за међунарнодно приватно право, о којима су причали доценти Правног факултета у Приштини.

Обука приправника, која је саставни део програма пројекта „Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“, наставиће се у јулу ове године, где ће се даље обрађивати примена међународних страндарда у области основних људских права пред судовима и осталим институцијама на Косову и Метохији.