Нови Сад , 10.08.2017.

Мобилни тим у Новом Саду

Мобилни тим пројекта бесплатне правне помоћи посетио је 10. августа 2017. године Нови Сад. Тим је у Новом Саду обавио кућну посету ромској породици повратника на основу споразума о реадмисији, којој треба правна помоћ за прибављање личних докумената, а због тешке финансијске ситуације нису у могућности да посете неку од канцеларија пројекта.

Породица, пореклом са Косова и Метохијe, емигрирала је 1991. године у Немачку, а затим у Белгију, покушавајући да добије документа. Након вишегодишње борбе за документа, породица је 2015. године депортована назад на Косово и Метохију. Осећајући се небезбедно на КиМ, ова породица од осам чланова преселила се после четири месеца у Нови Сад, где данас живи у кући датој на коришћeње.

Отац и мајка су контактирали пројекат бесплатне правне помоћи тражећи помоћ у прибављању личних докумената за њих и два сина. Тим је саслушао њихов случај, преузео постојећу документацију и попунио апликацију за бесплатну правну помоћ.

Након посете породици, тим се састао и са повереником за избеглице и миграције у Новом Саду, коме је, у циљу остваривања сарадње, представио пројекат и асистенцију коју пројекат пружа угроженим групацијама.

Ова теренска посета једна је у низу посета које пројекат Европске уније „Заштита и унапређење права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“ спроводи у циљу веће доступности правне помоћи угроженим лицима којима је помоћ потребна, а због здравственог или финансијског стања нису у могућности да посете једну од шест канцеларија пројекта.