Зајечар, Неготин, 30.10.2017.

МОБИЛНИ ТИМ У ЗАЈЕЧАРУ И НЕГОТИНУ

Мобилни тим пројекта бесплатне правне помоћи обишао је 30. октобра 2017. године у Зајечару и Неготину интерно расељена лица и избеглице којима је потребна правна помоћ, а нису у могућности да посете неку од пројектних канцеларија.

Млађи правни саветник Маја Симеоновска и приправник Драган Гавриловић састали су се са шест интерно расељених лица са Косова и Метохије у канцеларији повереника за избеглице и миграције у Зајечару како би се упознали са њиховим правним проблемима и преузели неопходну документацију. Установљено је да четири странке имају имовинско-правни проблем, а две странке полажу право на удео од приватизације предузећа у којима су радили пре расељавања са КиМ. За све странке је попуњена апликација за пружање бесплатне правне помоћи.

Тим се истога дана састао и са пет интерно расељених лица и две избеглице из Хрватске у заједничким просторијама зграде за социјално становање у Неготину. Две странке изложиле су свој правни проблем који се тиче имовине на КиМ, а четири странке су затражиле помоћ у прибављању личних докумената из места порекла. За једно интерно расељено лице је утврђено да има правни проблем који није у мандату пројекта, па је њему дат правни савет на лицу места и упућен је на другу организацију.

Теренске посете мобилних правних тимова део су активности пројекта Европске уније „Заштита и унапређење имовниских права интерно расељених лица, избеглица и повратника по основу споразума о реадмисији“ које се спроводе у циљу веће доступности бесплатне правне помоћи угроженим групацијама.