Крагујевац, 22.06.2017.

Мобилни тим посетио странке у Крагујевцу

Млађи правни саветник Никола Лазић и приправнице Биљана Андријевић и Јелена Милошевић, разговарали су 22. јуна 2017. године у Крагујевцу са осморо интерно расељених лица са Косова и Метохије који, због здравствених и финансијских околности, нису били у могућности да своје захтеве за бесплатном правном помоћи лично предају у једној од канцеларија пројекта.

У канцеларији повереника за избеглице и миграције у Крагујевцу, трочлани мобилни тим састао се са пет странака, ИРЛ из Пећи, Србице, Ђаковице и Витине, који су као проблеме изнели нерешене имовинско-правне спорове. Правни саветници обрадили су четири предмета, пружили један правни савет на лицу места, преузели документацију за формирање предмета и утврдили да у једном случају не постоји имовинско-правни проблем.

Мобилни тим је истог дана обавио и четири кућне посете и разговарао са интерно расељеним лицима из Пећи и Ђаковице, који због лошег здравственог стања нису могли да посете канцеларију повереника у Крагујевцу. Констатовано је да две странке имају проблеме у прибављању поседовног листа, док се у друга два случаја ради о оштећеној имовини. Сви су постали клијенти пројекта.

Медији у Крагујевцу били су заинтересовани да прошире информацију о бесплатној правној помоћи и обавесте грађане на који начин могу да се обрате пројекту. Млађи правни саветник Никола Лазић гостовао је у емисији „Од 10 до 1“ радио станице Златоусти.

Посета Крагујевцу је трећа теренска посета, коју пројекат Европске уније „Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији“ спороводи у сарадњи са Комесаријатом са избеглице и миграције, у циљу веће доступности правне помоћи угроженим групацијама.

Разговор можете послушати овде