Крушевац, Књажевац, 29.05.2017.

МОБИЛНИ ПРАВНИ ТИМОВИ НА ТЕРЕНУ У КРУШЕВЦУ И КЊАЖЕВЦУ

У циљу веће доступности бесплатне правне помоћи корисницима, мобилни правни тимови пројекта “Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији” су 29. маја 2017. године у канцеларијама повереника Комесаријата за избеглице и миграције у Књажевцу и Крушевцу разговарали са 11 странака и обавили једну кућну посету.

У Књажевцу је обрађено шест предмета, од којих странка З.Ђ. има три правна проблема који се односе на радни спор и узурпацију непокретности, док странка Ђ.Ђ. има радни спор. Обе странке већ имају сарадњу са пројектом и овом приликом су допуњени списи предмета и потписани документи потребни за покретање даљих радњи у правним поступцима. Правни тим је ишао у кућну посету странци П.Р, која је у тешком здравственом стању, и на лицу места допунио документацију потребну за даље поступање у радном спору пред Специјалном комором Вишег суда Косова и допунио списе предмета за узурпацију непокретности.

Правни тим је у Крушевцу разговарао са интерно расељеним лицима из Гњилана, Урошевца, Ђаковице, Новог Брда, Подујева и Пећи. У шест нових случајева у питању је узурпација имовине, углавном станова и земљишта које обрађују Албанци. Правници су се поново састали са странком С.Ј. из Урошевца ради допуне документације у поступку преварне трансакције где је дошло до фалсификовања уговора о купопродаји. Странка Р.О. из Пећи улази у спор са Косовском агенцијом за имовину, која управља његовом имовином, али му је обустављена исплата кирије и постоји основана сумња да је дошло до узурпације имовине.

Поред проблема са повраћајем узурпиране имовине, пројекат је у Крушевцу добио захтев за помоћ и консултације у вези са случајем који се односи на страдање ћерке странке Б.Р. током НАТО бомбардовања 1999. Правни тим је попунио апликацију у циљу да странка у наредном период добије препоруке коме да се обрати за даље поступање.

Мобилни правни тимови пројекта “Заштита и унапређење имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији” наставиће да, у сарадњи са повереницима Комесарајита за избеглице и миграције, посећују места широм Србије где се процењује да постоји потреба за бесплатном правном помоћи и на тај начин олакшају корисницима комуникацију и омогуће што већем бројем људи приступ помоћи коју овај пројекат обезбеђује.