Штрпце, 25.01.2018.

Бесплатна правна помоћ за станаре колективних центара у Штрпцу

Мобилни тим бесплатне правне помоћи из Грачанице посетио је 25. јануара 2018. године колективне центре „Јуниор“ и „Лахор“ у Штрпцу, где су разговарали са расељеним лицима којима је потребна правна помоћ.

Петочлани мобилни тим је разговарао са 14 станара ових колективних центара који имају имовинско-правне проблеме, већином у вези са оставинским расправама за чије покретање немају средстава. Тим је попунио апликације за пружање бесплатне правне помоћи и прикупио доступну документацију за отварање предмета.

У колективним центрима „Јуниор“ и „Лахор“ живи укупно 124 станара, већином расељена лица са Косова и Метохије, али и осморо избеглих из Хрватске и БиХ. Просечна старост станара је изнад 40 година, а у оба колективна центра станује укупно 15 породица са децом. На територији општине Штрпце се налазе још два колективна центра са укупно 42 станара.

Ова теренске посета организована је у сарадњи са повереником за избеглице и миграције у Штрпцу Жарком Пирићем, а процењено је да постоји потреба да се посета овим центрима поново организује.