Beograd, 21.06.2018.

Predstavljen nacrt Izveštaja „Nasilan prekid radnog odnosa“

Projekat Evropske unije „Zaštita i unapređenje imovinskih prava raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji“, čiji je korisnik Kancelarija za Kosovo i Metohiju, organizovao je u četvrtak, 21. juna 2018. godine, prezentaciju nacrta Izveštaja „Nasilan prekid radnog odnosa“.

Autor Izveštaja o prevarnim imovinskim transakcijama, nezavisni ekspert za društvena pitanja Meri Volš, predstavila je Izveštaj koji sagledava slučajeve zaposlenih u društvenim i državnim preduzećima na Kosovu i Metohiji koji su, usled sukoba nastalih na KiM, bili primorani da napuste svoja radna mesta.

Pored viših pravnih savetnika na projektu, koji su kroz primere sa terena ukazali na nedostatak pravnog okvira kojim bi se obezbedilo ostvarivanje osnovnih ljudskih prava Srba i drugih pripadnika nealbanske nacionalnosti koji su bili promorani da napuste svoja radna mesta, prisutnima su se obratili i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Zoran Bojović i rukovodilac Grupe za pravosuđe Kancelarije za KiM Igor Popović.

U zaključku panel disukusije istaknuto je da bi i naredni projekti trebalo da ulažu napore da se uspostavi sistem koji će omogućiti IRL da ostavre osnovna ljudska prava.